Istorija


Dobri stari Beograd

Napisao Vladislav St. Kaćanski, SKZ, 2008.

 

Cena: 1190 din

 

 

STARI IZGLED BEOGRADA
Vladislav St. Kaćanski, sin Stefana Kaćanskog, Starog Barda, živeo je krajem 19. i početkom 20. veka. Bio je pisac i publicist. Od zapisa, sećanja i istorijskih ogleda, koje je objavljivao ponajviše u Beogradskim opštinskim novinama, komponovao je Dragan Lakićević ovu knjigu – živu razglednicu Beograda u poslednjim decenijama turskog prisustva, kada se, u drugoj polovini 19. stoleća, smenjuju kulture i civilizacije, a ne samo države i carstva na prostorima srpskog naroda.

 BEOGRAD KOJI PAMTIMO
Iz velike i popularne trilogije Beograd u sećanjima, koju je SKZ objavila pre trideset godina, odabrano je za ovu knjigu nekoliko vezanih za detinjstvo u Beogradu prvih decenija 20. veka, od 1900-1918. Zadivljuju memorija i pripovedačka lepota pisaca ovih uspomena na jedno burno, svetlo i tragično vreme, i grad koji tek ulazi u moderno doba. Autori: Aleksandar Deroko, Neva Stojanović, Aleksandar Sekulić, Branislav Kojić, Mata Milošević, Predrag Milojević, Milan đoković.

 MOJ BELI GRADE – Poezija o Beogradu
Poznato je da su srpski pesnici, izuzev o majci i o ženi, najviše pevali o Svetom Savi, Kosovu, Karađorđevom ustanku i Beogradu. U ovoj knjizi nalazi se veliki zbornik pesama o Beogradu, počev od Dositeja do savremenih živih pesnika. Svaki od njih osetio je puls i na svoj način video starinu, lepotu, stradanje i duh ovog dobrog grada na stavama Save i Dunava. Autori: Dositej, Milica Stojadinović Srpkinja, Laza Kostić, Vladislav Petković Dis, Milan Rakić, Miloš Crnjanski, Desanka Maksimović, Vasko Popa, Stevan Raičković, Miodrag Pavlović, Branislav Petrović, Slobodan Rakitić, Svetislav Mandić i drugi.

 

Zaštitna kutija, 18cm, tvrd povez.


Poručite knjigu Dobri stari Beograd

 

Ime i prezime:

E-mail:

Telefon:

Adresa:

Grad:

Poštanski broj:

 

 

 

 

 
SVI NASLOVI KATEGORIJE: Istorija© SVA PRAVA ZADRŽANA METAR KNJIGA :: izradio KompArt