Lepa knjizevnost i nova proza


Samoubistvo nevinosti

Napisao Džefri Judžins, Booka, 1011.

 

Cena: 725 din

 

 

Kultni prvi roman dobitnika Pulicerove nagrade za književnost Džefrija Judžinidisa impresivna je, duhovita i nežna priča o kratkom životu pet zanosnih sestara Lisbon, koje jedna za drugom oduzimaju sebi život u toku samo jedne godine. Spajajući najobičnije s najjezivijim i duhovito s tragičnim, Judžinidis daje živopisan i ubedljiv portret mladosti i izgubljene nevinosti.

 



Vodeći nas kroz aleje brestova ulicama jednog američkog predgrađa iz sedamdesetih godina prošlog veka, upoznaje nas s ljudima čije je živote zauvek promenila opsednutost sudbinom pet sestara: pametne Tereze, ćudljive Meri, produhovljene Boni, neukrotive Laks i blede, pobožne Sesilije, čija je spektakularna smrt obeležila „godinu samoubistava“. Njihovi zagonetni likovi i nakon dvadeset godina žive netaknuti u sećanju momaka koji su ih nekada obožavali a sada se prisećaju svojih tinejdžerskih dana, starog kraja i pospane ulice preko koje su posmatrali kako se porodica Lisbon raspada, a krhki životi tih devojaka nestaju.

Kritičari su odmah nahvalili ovaj debitantski roman, opisujući ga kao nežnu, uvrnuto-zabavnu priču o ljubavi i strahu, seksu i samoubistvu, uspomenama i mašti. Po ovom romanu Sofija Kopola je snimila svoj debitantski film (The Virgin Suicides).

„Gorak i raskošan, prošaran crnim humorom kao kad setni morski talas izbacuje na obalu komadiće uglja. Judžinidis precizno barata ritmom proze da bi vas šokirao, zabavio ili poneo muzikom, tako da ovu knjigu ne želite da ispustite iz ruku.“
Sunday Times

„Pripovedačev hipnotički glas nas nosi u mitsko carstvo u kom ne vladaju zdrav razum ili psihologija, nego sudbina.“
The New York Times

„Judžinidis je blagosloven najvećim pripovedačkim darom, umećem da svakodnevno pretvori u neobično i posebno.“
The New York Times Book Review

„Jedan od najboljih romana poslednjih godina, Lovac u žitu našeg vremena.“
The Observer

 

Mek povez, 21cm


Poručite knjigu Samoubistvo nevinosti

 

Ime i prezime:

E-mail:

Telefon:

Adresa:

Grad:

Poštanski broj:

 

 

 

 

 




SVI NASLOVI KATEGORIJE: Lepa knjizevnost i nova proza



© SVA PRAVA ZADRŽANA METAR KNJIGA :: izradio KompArt