Lepa knjizevnost i nova proza


Vizija

Napisao Vilijam Batler Jejts, Službeni glasnik, 2011.

 

Cena: 1026 din

 

 

Jedan od najvećih pesnika engleskog jezikaVilijam Batler Jejts (1865-1939) bio je uključen u mnoge političke i duhovne tendencijesvog vremena. Njegova interesovanja za irsku mitologiju,folklor, keltski misticizam i Blejkovu proročku poeziju, odvešće ga u dublje proučavanje natprirodnog i okultnog;bio je član Teozofskog društva, a potom i Hermetičnog reda Zlatne zore.

 

Godine 1917. oženio se sa Džordži Hajd Lis, je takođe bila posvećenica u okultne teme, spiritizam, ezoteriju iastrologiju, i, kao i on, članica Zlatne zore. trideset godina mlađaod njega, a brak izgleda nije dobro počeo – Jejtsa su razdirale sumnje da lije dobro postupio što se njome oženio. Da bi odagnala muževljeve sumnje ,Džordži je predložila da se ogledaju u automatskom pisanju i tako “dobiju potvrdu” iz sveta nevidljivih sila da je njegov izbor pravilan. Usledile su seanse koje će, skoro svakodnevno, potrajati sledeće tri godine – Jejts je postavljao pitanja, a Džordži je u stanju nalik transu automatski ispisivala odgovore kojeje pripisivala “višoj sili”, duhovima, Kontrolorima ili Instruktorima, kako ih jenazivala. U njenim zapisima polako je počeo da se uočava složen ezoterički sistem mišljenja i opis stvarnosti, a Jejts je nepovezane fragmentarne zapise vremenom uobličavao i doterivao, iz čega je nastao rukopis Vizije.

 

Knjigu pod ovim naslovom Jejts će u konačnom obliku objaviti tek 1937. godine i posvetitije svom prijatelju Ezri Paundu uz reči da je Sistem koji je stvorio u Viziji presudno uticao na njegovo pesništvo koje je zahvaljujući njemu dobilo naprisebnosti i snazi. “Ne znam šta će moja knjiga biti za druge – možda ništa”,zapisao je Jejts. “Za mene je ona poslednji čin odbrane od haosa sveta.”

 

328str,20cm,mek povez


Poručite knjigu Vizija

 

Ime i prezime:

E-mail:

Telefon:

Adresa:

Grad:

Poštanski broj:

 

 

 

 

 
SVI NASLOVI KATEGORIJE: Lepa knjizevnost i nova proza© SVA PRAVA ZADRŽANA METAR KNJIGA :: izradio KompArt