Mitologija / Esejistika / Biografije/Predanja/Putopisi


Rečnik zaljubljenika u Rusiju

Napisao Dominik Fernandes, Službeni glasnik, 2011.

 

Cena: 1944 din

 

 

Reč je o zbirci eseja organizovanih u formi rečnika, posvećenih pojedinim ličnostima, pojmovima i fenomenima sa ambicijom da zajedno daju profil ruske kulture, opisan iz ugla jednog vrsnog poznavaoca, ali i zaljubljenika koji svoju naklonost ne želi da skriva i maskira je lažnom objektivnošću. U uvodu knjige Fernandes otkriva i korene svoje naklonosti prema Rusiji. Pored ruske književnosti koja je obeležila njegovo rano čitalačko iskustvo, Fernandes je u Parizu kao mladić, preko kolege ruskog studenta, upoznao jednu siromašnu rusku emigrantsku porodicu grofovskog porekla s kojom se zatim zbližio i u njoj pronašao toplinui neposrednost koja je stajala tačno nasuprot hladnoj, puritan skojatmosferi roditeljskog doma.

 

“Stoga se u meni od tog doba probudila neizmerna ljubav prema ruskom načinu života i prema ruskoj kulturi”, piše Fernandes. “Čini mi se da sam svoj upravu otadžbinu našao u toj zemlji koja rađa muškarce i žene takvih vrlina, ljude koje ne mogu da slomenikakve nedaće niti postradanja i koji su spremni dadruga svoga sina prihvate kao rođeno čedo.” Ova knjigaje izraz njegove zahvalnosti prema toj svojoj drugoj otadžbini i nepatvorene ljubavi prema ruskoj kulturi.

 

U knjizi se nalaze eseji posvećeni u najvećem broju velikim imenima ruske književnosti (Ahmatova, Babelj,Blok, Gorki, Nabokov, Makin, Puškin, Peljevin, Tolstoj,Turgenjev, Gogolj, Dostojevski, Čehov, Ulicka, Zamjatin,Solženjicin, Šolohov i mnogi drugi), zatim muzike(Šostakovič, Musorgski, Čajkovski, Gubajdulina, Rimski-Korsakov, Šnitke,Prokofjev, Stravinski…) i filma (Ajzenštajn, Tarkovski), a kao zasebne odrednice obrađeni su karakteristični pojmovi kao Sibir, ikona, Bog, balet,Čečenija, erotizam, Gulag, Jalta, Oblomov, Raspućin, konji, ljubomora,Lenjingrad, sovjetska književnost, slikarstvo, šala, smrt, porodica, žena,žrtvovanje… Rečnik zaljubljenika u Rusiju predstavlja zanimljiv i pouzdan vodič za putovanje kroz jednu veliku kulturu, uzbudljivu u svojoj širini ifascinantnu po svojim dometima.

 

254str, 25cm, mek povez


Poručite knjigu Rečnik zaljubljenika u Rusiju

 

Ime i prezime:

E-mail:

Telefon:

Adresa:

Grad:

Poštanski broj:

 

 

 

 

 
SVI NASLOVI KATEGORIJE: Mitologija / Esejistika / Biografije/Predanja/Putopisi© SVA PRAVA ZADRŽANA METAR KNJIGA :: izradio KompArt