Lepa knjizevnost i nova proza


A nilski konji su se skuvali u svojim bazenima

Napisao Barouz-Keruak, Rende, 2013.

 

Cena: 1500 din

 

 

A nilski konji su se skuvali u svojim bazenima  je zajednički roman Vilijama Barouza i Džeka Keruaka napisan 1945 godine, deset godina pre nego što su obojica autora postali poznati kao vodeće figure beat generacije i sve do 2008 godine nije objavljen.

Knjiga se sastoji od naizmenično pisanih poglavlja ova dva pisca, Barouza kao Vilijama Denisona i Keruaka kao Majk Rajka. Roman opisuje istiniti dogadjaj, ubistvo Dejvida Kamemera, koga je u pijanoj tuči, u navodnoj samoodbrani, ubio Lisjen Kar. Kar je priznao ubistvo Barouzu i Keruaku koji ga nisu prijavili i zbog toga su osudjeni kao saučesnici u prikrivanju zločina, kada se Kar  kasnije predao policiji. Keruak je odslužio deo kazne a Barouza je od zatvora spasila porodica.

Atmosferski roman, prepun likova izvučenih iz stvarnog života, opisuje boemski Njujork tokom i krajem Drugog svetskog rata, pun droge, opsesija, umetnosti, seksualne oslobodjenosti, laži, prevara, nasilja, zločina i brutalnosti.

Naslov knjige je nastao dok su Barouz i Keruak slušali vesti na radiju, kada je voditelj izveštavajući o požaru u cirkusu rekao : ... A nilski konji su se skuvali u svojim bazenima.

Rukopis je nudjen izdavačima koji su ga odbijali kao previše težak, slab, dosadan, sumoran, egzistencijalistički i nekomercijalan.

Posle smrti oba autora i samog Lisjena Kara, roman je objavljen 2008 godine zahvaljujući Džejmsu Grauerholcu koji je bio izvršitelj Barouzovog testamenta.

Roman je pravi književni artefakt, delo nastalo u legendarnoj saradnji dva velika pisca, očaravajući primerak američke književne istorije, jezovitog i pomalo stripovskog naslova, čije proučavanje daje značajne informacije o kulturi, prošlosti, načinu života i stvarnim počecima onoga što se kasnije nazivalo stvaralaštvom beat generacije.

Keruak i ja razgovarali smo o knjizi koju bismo mogli da napišemo zajedno, i onda smo odlučili da to bude knjiga o Dejvovoj smrti. Jasno smo se dogovorili ko će šta da napiše. Napisali smo naizmenična poglavlja, i pročitali ih jedan drugom. Naš cilj uopšte nije bio doslovna tačnost, već samo približna sličnost. Bilo je zabavno raditi na taj način.Vilijam Barouz


Poručite knjigu A nilski konji su se skuvali u svojim bazenima

 

Ime i prezime:

E-mail:

Telefon:

Adresa:

Grad:

Poštanski broj:

 

 

 

 

 
SVI NASLOVI KATEGORIJE: Lepa knjizevnost i nova proza© SVA PRAVA ZADRŽANA METAR KNJIGA :: izradio KompArt