Mitologija / Esejistika / Biografije/Predanja/Putopisi


Grčko leto

Napisao Žak Lakarijer, Karpos, 2012.

 

Cena: 1250 din

 

 

"Ne treba mešati knjige koje se čitaju na putovanju sa onima koje na putovanje navode" Andre Breton

 

"Na svoje prvo putovanje u Grčku krenuo sam 1947, na poslednje u jesen 1966. Poslednja moja slika: ostrvo u Egejskom moru, bez drveća, sa jednom selom i goletnim predelom u kom se beda i lepota spajaju kao dve padine brega. Spoj suprotnosti kao u Heraklitovoh  rečenici koju predeli Kiklada neprestano sriču u svojoj svetlosti: Protivno se udružuje i iz raznih tonova postaje najlepša harmonija, i sve biva borbom. Slika tog zagubljenog ostrva čvrsto se zadržava u meni, možda zato što je bila poslednja. Ipak, kako godine prolaze, uviđam koliko se u mom pamćenju uspomene mešaju kao u kakvoj zagonetnoj igri. Zato neke, naizgled sasvim bezimene, uporno ostaju kao da hoće da podvuku neku poruku čiji mi smisao i dalje izmiče?

 

 

Žak Lakarijer (1925-2005), francuski pisac i prevodilac sa gčkog jezika. Njegovo najpoznatije delo: Grčko leto: jedna svakidašnja Grčka od 4000 godina, u Francuskoj i Grčkoj je doživelo desetine izdanja, na srpskom dostupno u prevodu Jelene Stakić.


Poručite knjigu Grčko leto

 

Ime i prezime:

E-mail:

Telefon:

Adresa:

Grad:

Poštanski broj:

 

 

 

 

 
SVI NASLOVI KATEGORIJE: Mitologija / Esejistika / Biografije/Predanja/Putopisi© SVA PRAVA ZADRŽANA METAR KNJIGA :: izradio KompArt