Lepa knjizevnost i nova proza


Floberov papagaj

Napisao Džulijan Barns, bIBLIONER, 2011.

 

Cena: 800 din

 

 


Povez: tvrd
Br. strana: 207
Format: 13,5x20,5
Najčuveniji roman, Džulijana Barnasa `Floberov papagaj`.
Barns već godinama unazad živi dvostruki život pisca tzv. mejnstrim književnosti proslavio se kao tvrda struja britanske postmoderne u romanom `Floberov papagaj`.
“Floberov papagaj” je jedna od najznačajnijih postmodernističkih knjiga (hvala postmodernizmu što se pojavio!!!), roman o piscu i pisanju, piščevoj ličnosti i o procesu pisanja. Barns nam, indirektno, kroz zapitanost svog junaka, postavlja mnoštvo pitanja. Na primer, kako se može odrediti piščev glas? Šta je uticalo na pisca? Kako je razmišljao?
Glavni lik govori u prvom licu, istražuje Floberove lične stvari i pita se da li je jedan od dva papagaja (a kasnije se pojavljuje i više njih) u Ruanu stvarno bio u Floberovom vlasništvu i pomogao mu (a kasnije ga i nervirao) u pisanju jedne priče.
Ovo je visešlojna biografija, parodija, ironija, istina, otkrivanje… pisac se bavi skrajnutim znacima i mogućom interpretacijom skrivenog u biografiji. Ovde se pomaljaju paralele, nestvarno i stvarno, ono što se desilo i što se možda desilo, i kao i uvek u postmodernizmu, čujemo mnoštvo glasova, mnoštvo rešenja, mnoštvo pitanja. Pogled zavisi od tačke gledišta. Kroz istraživanje, rekonstrukciju i praćenje piščevih izjava, rečenica i pisama pitamo se da li možemo da naslutimo, pogodimo, proučimo, znamo kakav je pisac bio čovek, da li je to potrebno, kolika je to strast, kuda će nas to odvesti?
Kako se može naći u objašnjenjima, postmodernizam je teško definisati, no važnije je da se u njemu uživa. Prosto i jednostavno. Drugo objašnjenje je izlišno. Uživa se u pomerenosti, sumnji, cepanju i ponovnom spajanju radnje, rasprskavanju i gubljenju kontrole i u relativnosti cele situacije.
Pitamo se, dalje, šta je zapisano, a šta nije, šta je moguće, a šta nije. I čitamo i čitamo…
Na početku poglavlja “Prelazak preko Kanala” autor na zanimljiv način uklapa u fabulu indirektan “ulazak u dušu” postmodernizma, a u celosti je delo putovanje u središte romana i autorovu svest, uz mnoštvo insinuacija i odgovora.

Ovo je višeslojna biografija, parodija, ironija, istina, otkrivanje...

 

PRODAJA


Poručite knjigu Floberov papagaj

 

Ime i prezime:

E-mail:

Telefon:

Adresa:

Grad:

Poštanski broj:

 

 

 

 

 
SVI NASLOVI KATEGORIJE: Lepa knjizevnost i nova proza© SVA PRAVA ZADRŽANA METAR KNJIGA :: izradio KompArt