Lepa knjizevnost i nova proza


Dekameron

Napisao Đovani Bokačo, Dereta 2008.

 

Cena: 2150 din

 

 

Posle pet decenija knjiga se pojavljuje na srpskom, u izboru i prevodu Dragana Mraovića.

Đovani Bokačo pored" Dekamerona" koji zahvaljujući Petrarki nije spaljen , a ubraja se u vrhunska dela svetske književnosti napisao je i: "Rime", "Filikolo", "Filostrato", čiji naslov bi na grčkom trebalo da znači ojađen zbog ljubavi, 1335. godine, zatim "Teseida", epsku poemu i "Amatovu priču o nimfama", Ljubavnu viziju" i roman " Elegije gospođe Fijamete".
" Dekameron" je napisan od 1349-1351. godine i predstavlja himnu "slobodnom i nagonskom životu bez etičkih, religioznih i filozofskih ograda". Počinje napisom u kome su sintetizovani struktura "Dekamerona". Već u prvom napisu Bokačo aludira na "Božanstvenu komediju". "Dekameron" je zbirka od 100 novela koja počinje jednog utorka u proleće 1348. godine, kada je vladala strašna kuga u Firenci. Sedam mladih žena i tri mladića posle susreta u crkvi odlučili su da se sklone iz takvog okruženja u gradu i provode vreme u razonodi i veselju, razgovoru, pesmi i pričanju novela. Svakodnevno neko od njih je kralj ili kraljica koji potvrđuju temu novele za određen dan.

''Dekameron'' je bio bestseler tog doba. Kao i svako veliko književno delo, otkriva univerzalna izvorišta ljudskog ponašanja koje je skoro uvek "ipak samo ljudska komedija". Istovremeno, "Dekameron" slika i ekonomsko- društvene odnose u trgovačkom društvu i otkriva nam da je i tada kao i sada ekonomska logika iznad svega, iznad moralnih i humanih interesa. On se ne bavi moralno-religioznim ili filozofsko-teološkim temama kao njegovi savremenici, već svet slika onakvim kakav jeste, bez moraliziranja.

Prodato!


Poručite knjigu Dekameron

 

Ime i prezime:

E-mail:

Telefon:

Adresa:

Grad:

Poštanski broj:

 

 

 

 

 
SVI NASLOVI KATEGORIJE: Lepa knjizevnost i nova proza© SVA PRAVA ZADRŽANA METAR KNJIGA :: izradio KompArt