Lepa knjizevnost i nova proza


Pseće srce

Napisao Mihail Bulgakov, Lom, 2008

 

Cena: 594 din

 

 

"Rusko srce" je satira na temu sovjetskog društva dvadesetih godina i vere u Novog ruskog čoveka, prerušena u naučnofantastičnu priču o psu lutalici koji posle jednog medicinskog eksperimenta dobija ljudski oblik. Stvaranje novog bića po modelu Dr. Frankenštajna prate mnoge groteskne i tragikomične scene, jer se junak, nastao od ulične džukele i lumpenproletera, otrže kontroli tvorca i traži svoje pravo na slobodu i mesto u svetu.
Kada je Bulgakov 1924. godine poslao roman izdavaču, ovaj mu se javio posle dva-tri dana, oduševljen: "Knjiga je genijalna, apsolutno genijalna!" "Znači, objavićete!?" usklikne Bulgakov. "Taman posla", kaže izdavač, "ja sam porodičan čovek, neću da me hapse!"
U jeku staljinističkog terora tridesetih godina knjiga je zaplenjena zajedno sa Bulgakovljevim dnevnicima, a objavljena je tek 1969. u Parizu. U Rusiji se prvo zvanično izdanje romana pojavilo 1987. godine, više od šest decenija nakon što je napisan, a u međuvremenu je čitaocima bio poznat posredstvom ilegalnih izdanja - samizdata. Danas je u Rusiji "Pseće srce" kulturni fenomen, knjiga o kojoj diskutuju svi, od dece do političara.


Poručite knjigu Pseće srce

 

Ime i prezime:

E-mail:

Telefon:

Adresa:

Grad:

Poštanski broj:

 

 

 

 

 
SVI NASLOVI KATEGORIJE: Lepa knjizevnost i nova proza© SVA PRAVA ZADRŽANA METAR KNJIGA :: izradio KompArt