Lepa knjizevnost i nova proza


Razgolićeni državni službenik

Napisao Kventin Krisp, Rende, 2005.

 

Cena: 324 din

 

 

Kventin Krisp (Quentin Crisp), 25. decembar 1908 – 21. novembar 1999, rođen je u Sariju kao Denis Prat (Pratt). Od mladosti čuven po odlučnom i dugotrajnom odbijanju da prikrije svoj pravi seksualni identitet, sedamdesetih godina prerastao je u gej ikonu.
Kao jedan od poslednjih engleskih ekscentrika, Krisp je veći deo života proveo po iznajmljenim sobama u Čelsiju i Sohou. Izdržavao se radeći raznorazne kratkotrajne poslove, od kojih je najpoznatija njegova »profesija« slikarskog modela koja je dala naslov njegovoj čuvenoj autobiografiji Razgolićeni državni službenik (The Naked Civil Servant).

Zbog svojih duhovitih i aforističnih izjava, otvorene homoseksualnosti i provokativnog stava prema bilo kakvoj vrsti konvencionalnosti, Krispa su često nazivali Oskarom Vajldom dvadesetog veka. U toku svog života napisao je više knjiga o sebi, poput pomenute autobiografije Razgolićeni državni službenik ili The Wit and Wisdom of Quentin Crisp koja na duhovit, Krispu svojstven način, govorio o njegovim stavovima o stilu, modi, filmovima itd. Knjiga Razgolićeni državni službenik, prvi put objavljena 1968. godine, pretvorena je u vrlo uspešnu TV dramu, s Džon Hartom (John Hurt) u glavnoj ulozi.

Pred kraj života Kventin Krisp se preselio u Njujork. Bio je glavni lik u spotu za Stingovu hit pesmu Englishman in New York.

Umro je 1999. u Mančesteru, Engleska.


Poručite knjigu Razgolićeni državni službenik

 

Ime i prezime:

E-mail:

Telefon:

Adresa:

Grad:

Poštanski broj:

 

 

 

 

 
SVI NASLOVI KATEGORIJE: Lepa knjizevnost i nova proza© SVA PRAVA ZADRŽANA METAR KNJIGA :: izradio KompArt