Mitologija / Esejistika / Biografije/Predanja/Putopisi


Rečnik pakla

Napisao Kolen de Plansi, Službeni glasnik, 2009.

 

Cena: 1250 din

 

 

Knjiga koja je proslavila ime Kolena de Plansija (1794–1881) neobična je enciklopedija verovanja, sujeverja, magije, praznoverica i izmišljotina svake vrste, napisana s namerom da na jednom mestu skupi najzanimljivije i najmračnije spomenikeljudske gluposti, fantazije,strahai neznanja.

Objavljena je prvi put 1819. godine, i tada bila dočekana kao pamflet uperen protiv verei Katoličke crkve. Kolen de Plansi je i pre Rečnika pakla imao reputaciju nepomirljivog antiklerikalca koji koristi svaku priliku da izvrgne ruglu i podsmehu crkvu i njene dogme,bespoštedno raskrinkavajući, kako je govorio, “zablude u nejakim umovima”  “paklene nastranosti koje unižavaju ljudski duh”. Žestina s kojom
su se crkveni krugovi obrušili naknjigu i njenog autora danas izgleda bizarno.


Među odrednicama De Plansijevog Rečnika nalazi se veliki broj ličnostii pojmova, od čarobnjaka Merlina,Nostradamusa i Jovanke Orleanke, preko inkvizicije, kabale, hiromantije, astrologije i alhemije, i čitava paleta poznatih i manje poznatih demona, đavola, duhova, vampira, vukodlaka i sličnih stvorenja. Svaka odrednica je temeljno obrađena i dokumentovana: Kolen de Plansi je svoj Rečnik pisao oslanjajući se na poznavanje ogromne građe o paganskim, ezoterijskim i hrišćanskim tradicijama.

De Plansijeva knjiga je odmah po objavljivanju, u vremenu sklonom gotskim romanima i polemičkim naslovima, postigla znatan uspeh među čitalačkom publikom. Međutim, njen autor će dvadesetak godina kasnije pronaći svoj put u Damask i – odreći je se.
Oštri kritičar crkve Kolen de Plansi postao je skrušeni vernik i pokorno je zatražio oproštaj za prethodna nedela. Pošto će mu ga Crkva
s olakšanjem dati, ostatak ž ivota provešće prepravljajući svoje rane radove i neumorno ispisujući bogougodne i poučne hrišćanske spise.
Skoro dva veka pošto je napisan, Rečnik pakla Kolena de Plansija izgubio je nešto od svoje nekadašnje posebnosti i polemičke oštrice, ali i daljese rado čita, sada kao neodoljiva zbirka priča, crtica i anegdota iz duge istorije ljudske ludosti i paklenih maštarija, večitih i uvek zavodljivih.


Poručite knjigu Rečnik pakla

 

Ime i prezime:

E-mail:

Telefon:

Adresa:

Grad:

Poštanski broj:

 

 

 

 

 
SVI NASLOVI KATEGORIJE: Mitologija / Esejistika / Biografije/Predanja/Putopisi© SVA PRAVA ZADRŽANA METAR KNJIGA :: izradio KompArt