Mitologija / Esejistika / Biografije/Predanja/Putopisi


Putovanja u Veneciju i po Nizozemlju

Napisao Alberht Direr, Službeni glasnik, 2010.

 

Cena: 350 din

 

 

Albreht Direr (1471–1528), nemački renesansni slikar, grafičar, mislilac i teoretičar umetnosti, 1506. godine, jedanaest godina posle svog prvog puta u Veneciju tokom koga mu je otkriće italijanskih renesansnih slikara otvorilo nove, do tada neslućene umetničke vidike, odlazi ponovo u ovaj grad, ali ovoga puta kao priznat i slavan umetnik. Direr je dobro prihvaćen u venecijanskim krugovima. Zbližava se sa tamošnjim umetnicima, uči, radi i putuje, pravi portrete venecijanskih domaćina, traga za dragocenostima za svog mecenu i prijatelja Pirkhajmera, od orijentalnih tepiha i prstenja do dragog kamenja, pa čak odlazi na časove plesa i kupuje za sebe tada pomodnu odeću. Ovo drugo Direrovo putovanje u Veneciju je, za razliku od prvog, dobro dokumentovano, zahvaljujući sačuvanim pismima koje je pisao prijatelju i meceni Vilibaldu Pirkhajmeru. Upravo ova, izuzetno zanimljiva pisma sabrana su u prvom delu knjige Putovanja u Veneciju i po Nizozemlju.

 

Drugi deo knjige čini slikarev dnevnik sa puta po Holandiji petnaestak godina kasnije, koji nam otkriva Direra kao čoveka neobuzdane radoznalosti za svet oko sebe, tipičnog predstavnika renesanse. Knjiga Putovanja u Veneciju i po Nizozemlju predstavljaju jedinstvenu priliku za neposredno upoznavanje kako sa ličnošću najvećeg renesansnog slikara severne Evrope, tako i sa svetom u kome se kretao i stvarao.


Poručite knjigu Putovanja u Veneciju i po Nizozemlju

 

Ime i prezime:

E-mail:

Telefon:

Adresa:

Grad:

Poštanski broj:

 

 

 

 

 
SVI NASLOVI KATEGORIJE: Mitologija / Esejistika / Biografije/Predanja/Putopisi© SVA PRAVA ZADRŽANA METAR KNJIGA :: izradio KompArt