Umetnost


Arhitektonska enciklopedija Beograda XIX i XX veka

Napisao Slobodan Bogunović, Beogradska knjiga, 2005.

 

Cena: 5300 din

 

 

Arhitektonska enciklopedija Beograda XIX I XX veka Slobodana Giše Bogunovića je obuhvatna studija o arhitektonskom i urbanističkom nasleđu, topografiji i urbanizmu srpske prestonice.

Kniiga sadrži tri toma (1. Arhitektura, 2. Arhitekti, 3. Pojmovi) i 1518 stranica.

Izdata je krajem 2005. godine (izdavač "Beogradska knjiga" iz Beograda), sredstvima Unesco-Roste i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

 

 

I Arhitektura
Istorijski pregled arhitektonske i urbanističke predmetnosti i topografije grada Beograda XIX i XX veka kroz primere konkretnog gradograditeljstva počev od pojedinačnih porodičnih kuća, javnih zdanja, dvorova, palata, crkava, oblakodera, uliva, parkova. ambijenata, trgova, čitavih gradskih oblasti, sve do oščezlih, danas nepostojećih građevina...

II Arhitekti
Razmatra pojedinačne napore stvaralačkog, antitetičkog preoblikovanja predmetnosti opisane u prvom delu knjige. Njihovo stvaralaštvo se opisuje na enciklopedijski način, sa uobičajenom strukturom odrednice, metodologijom upućivanja na izvore, druge odrednice knjige, bibliografijom, ali uz veće poštovanje esejističke forme kao modela saopštavanja.

III Pojmovi
Treći zaključni deo čini pojmovnik u kome se na deskriptivan način koliko i diskurzivan obrađuju osnovni, kao i manje poznati stručni termini iz arhitektonske prakse i teorije koji odslikavaju i prelamaju razvojne procese.
 
 


Poručite knjigu Arhitektonska enciklopedija Beograda XIX i XX veka

 

Ime i prezime:

E-mail:

Telefon:

Adresa:

Grad:

Poštanski broj:

 

 

 

 

 
SVI NASLOVI KATEGORIJE: Umetnost© SVA PRAVA ZADRŽANA METAR KNJIGA :: izradio KompArt