Lepa knjizevnost i nova proza


O ljepoti

Napisao Zadie Smith, VBZ, 2006.

 

Cena: 1490 din

 

 

Roman "O ljepoti", radnjom smješten s obje strane Atlantika, uzbudljiv je obiteljski roman o problemima koji nastaju ispreplitanjem sudbina dviju porodica - Belseyevih i Kippsovih. Na američkoj strani radnja se odvija na koledžu u Wellingtonu, na kojem predaje jedan od glavnih junaka, engleski profesor Howard Belsey. Nakon trideset godina braka suočen je s pravom dramom: pokušava spasiti svoj brak s Afroamerikankom Kiki, dok njegovo troje djece, Jerome, Zora i Levi istodobno tragaju za za strašću, idealima, vezama i obavezama koje će ih voditi kroz život.

Iako Zadie Smith to nigdje eksplicitno ne govori, ovaj roman može se promatrati kao hommage E. M. Fosterovom "Howards Endu". Smith uvodi nove teme i više melodramatskih elemenata, ali osnovni motivi romana "Howards End" prisutni su u romanu Zadie Smith: konflikt izmedu dviju obitelji različitih političkih i moralnih opredjeljenja i stavova, pitanja različitih društvenih slojeva, ponašanje, ambicije i šanse za uspjeh u društvu s propisanim pravilima i ulogama.

Roman "O ljepoti", treći je roman Zadie Smith bio je u užem izboru za Bookerovu nagradu, nagrađen je Commonwealth Writer’s nagradom za najbolji roman 2006. godine te nagradom Orange Prize.

Zadie Smith rođena je 1976. godine u Londonu, u britansko – jamajčanskoj obitelji sto je zasigurno utjecalo i na njen književni izraz jer se često bavi preplitanjem različitih utjecaja i tradicija, likovima koji imaju različiti rasni, religijski ili nacionalni predznak.

Već je prvim svojim romanom, "Bijeli zubi", u kojem daje sliku suvremenog multikulturalnog Londona, dospjela na ljestvice najprodavanijih knjiga i dobila čak pet prestižnih književnih nagrada, primjerice Guardianovu i Whitbreadovu nagradu za najbolji roman prvijenac.
Njezin drugi roman, "Sakupljač autograma", vječna je priča o obožavateljima i predmetu njihovog obožavanja. Za taj roman Zadie Smith je 2003. godine dobila književnu nagradu Jewish Quarterly Literary Prize.

Prodato!


Poručite knjigu O ljepoti

 

Ime i prezime:

E-mail:

Telefon:

Adresa:

Grad:

Poštanski broj:

 

 

 

 

 
SVI NASLOVI KATEGORIJE: Lepa knjizevnost i nova proza© SVA PRAVA ZADRŽANA METAR KNJIGA :: izradio KompArt