Psihologija / Popularna psihologija


Živeti s bajkama

Napisao Ingrid Ridel, Fedon, 2009.

 

Cena: 900 din

 

 

Bajke, mitovi, legende i poslovice, poznate u svim narodima sveta i u svim vremenima poznate istorije čovečanstva, bili su čoveku pouzdan oslolanac kako bi se bolje razabrao u gustoj šumi života, raznolikog rastinja punog hranljivih i otrovnih plodova.

 

Daleko je od istine da su bajke potrebne samo deci, mada je odavno poznato da je svako dete, do navršene pete godine, "upijajući um" (podesan izraz velikog pedagoga - lekara u XX veku Marije Montesori), pa mu čitanje, ili bolje, pričanje bajke može veoma može veoma mnogo pomoći u kasnijem toku njegovog sazrevanja, kroz "individualni proces". Bajke treba da čita svako, i to celog života, jer će nam baš one u datom trenutku pokazati dokle smo stigli u našem životnom procesu individualizacije i/ili oboženja. Bajke su nam potrebne naročito danas, kada je intelekt prehranjen, a emocije pothranjene.

 

Da bi objasnila "kako odbačeno dete nalazi svoju sreću" švajcarska psihoterapeutkinja Ingrid Ridel, predavač na Jungovom institutu u Cirihu i autorka tridesetak knjiga, izabrala je manje poznatu nemačku bajku " Hans, moj jež" detaljno i lucidno analizirajući pristupačnim, svim čitaocima jasnim rečnenicama. Ova bajka je zgodno odabrana kako bi čitaocu pokazala punu savremenost zbivanja u svetu koji se delimično može objasniti "psihologijom ježa": bodljama plaši, tako se brani jer je sam jednom bio uplašen.

 

Knjiga se odlikuje izvrsnim predgovorom Angele Sajfert Moja najdraža bajka.

 

I kod  autorke Ingrid Ridel, kao i kod njene saradnice Angele Sajfert, primetan je blagotvoran uticaj analitičke škole Karla Gustava Junga, transakcione analite Erika Berna i savremene prenatalne psihologije.  Knjiga se na srpskom jeziku pojavljuje u korektnom prevodu Nine Janaćković i Branislava Milikare.

Iz recenzije Vladete Jerotića.


Poručite knjigu Živeti s bajkama

 

Ime i prezime:

E-mail:

Telefon:

Adresa:

Grad:

Poštanski broj:

 

 

 

 

 
SVI NASLOVI KATEGORIJE: Psihologija / Popularna psihologija© SVA PRAVA ZADRŽANA METAR KNJIGA :: izradio KompArt