Filozofija/Religija


Talmud

Napisao Arsen Darmesteter, Službeni glasnik, 2010.

 

Cena: 350 din

 

 

Za svog kratkog života Arsen Darmesteter (1846–1888) ostavio je značajan trag u istoriji francuske lingvistike kao jedan od naučnih utemeljivača modernih studija starofrancuskog jezika. Pored lingvistike, drugi pol njegovih interesovanja činila su pitanja hebrejske vere i tradicije, a njegovo reprezentativno delo u tom smislu jeste studija Talmud.

 

Reč je o kapitalnom delu u kome se Darmesteter kritički, sa vanrednom erudicijom i jasnoćom, bavi genezom i strukturom jevrejske svete knjige, kao i potonjom istorijom njenih tumačenja. Kao što to konstatuje Moše Katan u predgovoru knjizi, reč je o izuzetnom primeru objektivne erudicije, zasnovane na produbljenom iskustvu izučavanog predmeta i strogom kritičkom duhu lišenom potcenjivanja. Darmesteter se obraća obrazovanom čitaocu koji je lišen bilo kakvog znanja o Talmudu i u skladu s tim precizno objašnjava svaki pomenuti pojam u tekstu.

 

Čistota izraza i elegancija stila čitanje njegovog dela čine podjednako prijatnim i informativnim. Ova knjiga Arsena Darmestetera predstavlja jedan od najboljih do sada napisanih uvoda u čitanje Talmuda, jedne od temeljnih knjiga naše civilizacije.

 

Preveo Slobodan Prošić.


Poručite knjigu Talmud

 

Ime i prezime:

E-mail:

Telefon:

Adresa:

Grad:

Poštanski broj:

 

 

 

 

 
SVI NASLOVI KATEGORIJE: Filozofija/Religija© SVA PRAVA ZADRŽANA METAR KNJIGA :: izradio KompArt