Istorija


Beograd

Napisao Gavrilović, Pandurović, Parežanin, Dereta, 2004.

 

Cena: 1555 din

 

 

Prvo izdanje, 1940. godine, objavljeno je zahvaljujući tadašnjem predsedniku beogradske opštine Vojinu M. Đuričiću koji je na taj način želeo da obeleži stogodišnjicu Beograda. Zadatak je poveren tadašnjem Balkanskom institutu. Osnivači Instituta su bili Ratko Parežanin i Svetozar Spanićević, poznati antikomunisti, a što je i te kako posle rata uticalo na dalju sudbinu ove knjige.

Te predratne 1940. godine, na prijemu, predsednik opštine je iz pažnje poklonio primerak knjige nemačkom poslaniku koji je posle razgledanja, videvši fotografije nevinih obešenih Srba u vreme Prvog svetskog rata, zatražio da se svi primerci spale.

Zahvaljujući nekim mladim ljudima, skojevcima (prema svedočenju Pavla Popovića Crnog Slobodanu Kljakiću, publicisti zahvaljujući kome se pojavila ova knjiga) čija imena će ostati nepoznata, nisu spaljeni svi primerci već su se oni našli na policama u fondu nekih institucija.

Tako je primerak monografije "Beograd", na čijem su sadržaju radili anonimno u to vreme najumniji ljudi u Srbiji (Aleksandar Belić, profesor Univerziteta, Milan Budimir, profesor Univerziteta, Milosav Vasiljević, Vladimir Velmar Janković, Zdenko Vernić, Slobodan Vidaković, Pavle Vujević, profesor Univerziteta, Jovan Dučić, Milan Kašanin, Stojan Živadinović, Stanislav Krakov, Vladimir Čorović, Veselin Čajkanović, Predrag Milojević i drugi), a koju su priredili B. N. Gavrilović, Sima Pandurović, Ratko Parežanin u jednoj zaturenoj polici našla je 1974. godine jedna gospođa i, iz straha za sebe i za svoju porodicu, knjigu otpremila u Ameriku. Kako je knjiga, za koju Slobodan Kljakić kaže da je "štampana povodom stogodišnjice beogradske opštine, a odlukom iste opštine bila zabranjena", ipak sačuvana - "jer rukopisi ne gore" - ostaće tajna.


Monografija "Beograd" je trebalo da bude "skromni spomenik Beogradu" posle prvog objavljivanja i štampanja na engleskom, francuskom, nemačkom, svojom sudbinom posle rata potvrdila je istinitost i priču o gradu, paljenom, rušenom, ubijanom, gradu koji je uvek "između", uvek natopljen krvlju. Jedinom gradu u kojem se na kuli Nebojši "hvatao mesec u tepsiju, da se vidi šta će sutra biti i na kome je carstvo", grad koji je kroz istoriju znao da bude "grad duša, grad ideal, grad mesija, ogledalo Balkana". Grad za koji je holandski književnik A. den Dolar napisao da je prava "noćna lepotica".

"Beograd" predstavlja izuzetno temeljnu, opširnu, sa ogromnim znanjem urađenu knjigu. Da li se istorija ponavlja, ili su Srbi, kao i njihov grad, osuđeni da s vremena na vreme krvavo plaćaju "putarinu" svima koji nekuda krenu, pitanje je na koje će teško odgovoriti neki budući sastavljači monografije o Beogradu. Ili je ova dovoljna za sva vremena?

Tvrd povez, 317 str.


Poručite knjigu Beograd

 

Ime i prezime:

E-mail:

Telefon:

Adresa:

Grad:

Poštanski broj:

 

 

 

 

 
SVI NASLOVI KATEGORIJE: Istorija© SVA PRAVA ZADRŽANA METAR KNJIGA :: izradio KompArt