Lepa knjizevnost i nova proza


Mexico City Blues

Napisao Jack Kerouac, VBZ, 2006.

 

Cena: 1636 din

 

 

Mexico City Blues je napisan u tri tjedna s potpuno primijenjenim Kerouacovim postupcima »spontanog pisanja« i »senzornih meditacija«, koje je sam ovako opisao:
»Stari Bill Gaines (Garver) stanovao je u prizemlju. Ja sam svakoga dana silazio k njemu s marihuanom i bilježnicom. On bi bio na opiju. Opij sam morao nabavljati ja iz slumova preko Tristesse. Ona je bila naša veza. Bili sjedi u naslonjaču odjeven u grimiznu pidžamu, mrmlja nešto o minojskoj civilizaciji i iskapanjima, ja sjedim na njegovu krevetu i pišem pjesme riječi. Kao u 52. korusu. Poslijepodnevna dokolica. On je govorio polako pa sam mogao zapisivati. Bilo mu je drago. Pokazao sam mu što sam napisao, a on je rekao "Čovječe, pa to je dobro."
Slobodan tijek Kerouacovih meditacija kreće se od uspomena na rano djetinjstvo i na bolesti (upala vena od koje je patio) do pokušaja pronalaženja egzistencijalnog smisla u čudnovatoj kombinaciji kršćanstva (sam je sebe nazivao katoličkim mistikom) i mahayana budizma. Kao oduševljeni pobornik džeza Kerouac je izjavio Allenu Ginsbergu da se više identificirao s džezistima kao što su Thelonius Monk, Lester Young, Billie Holliday i drugi, a da je u sviranju Milesa Davisa čuo Proustove rečenice. Knjiga završava odama Charlieu Parkeru kao elegija koja projicira mir u onostranom.


Poručite knjigu Mexico City Blues

 

Ime i prezime:

E-mail:

Telefon:

Adresa:

Grad:

Poštanski broj:

 

 

 

 

 
SVI NASLOVI KATEGORIJE: Lepa knjizevnost i nova proza© SVA PRAVA ZADRŽANA METAR KNJIGA :: izradio KompArt